zrób własne mieszanki przypraw



Sklepowe półki uginają się od kolorowych torebeczek z gotowymi mieszankami przypraw do chyba wszystkich potraw jakie świat stworzył- do ziemniaków, flaków, kotletów mielonych, pierników, nic tylko wybierać. Kup, otwórz, dodaj i gotowe- jak to mówią-  proste jak budowa cepa. Ale czy na pewno? Są mieszanki, które faktycznie w swoim składzie maja wyłącznie naturalne zioła, lecz większość składa się głównie z cukru, soli i glutaminianu sodu lub innych niechcianych dodatków.
Rozwiązaniem kłopotu jest przygotowanie własnych mieszanek przypraw, na bazie naturalnych, często suszonych samodzielnie ziół. Pewnie powiesz, że to strata czasu, bo po co robić jak można kupić gotowe, że nie masz młynka, w którym zmielisz, Czcze gadanie!

Zastanów się, czy chcesz aby Twoje dania, które przygotowujesz z pieczołowitością pachniały i smakowały ziołami, czy zawierały szczyptę chemii, która może znacząco wpłynąć na ich smak. Pewnie nie, dlatego spróbuj zrobić własne mieszanki przypraw. Pewnie zapytasz- ale jak? Oto garść przepisów na domowe przyprawy, które z pewnością pokochasz!

O D   C Z E G O   Z A C Z Ą Ć ?

Rozpocznij od zgromadzenia potrzebnych składników. Czytaj etykiety i wybieraj tylko te w 100% naturalne, bez dodatków, bo właśnie ich chcemy uniknąć w naszych mieszankach. Zdziwiona? Nawet w przyprawach jednoskładnikowych, niby całkiem naturalnych, mogą się kryć niechciane dodatki. Pamiętaj także o przygotowaniu szczelnych pojemniczków, w których będziesz mieszanki przechowywać oraz znalezieniu im odpowiedniego miejsca w kuchni, gdzie nie będą narażone na działanie promieni słonecznych.

jak zrobić domową vegetę?

Własną wegetę możesz stosować z powodzeniem do zup, sosów i mięs, twarogów i jajek. Sprawdź, czy masz pod ręka wszystkie potrzebna składniki z poniższej listy i zabieraj się do dzieła. Do przygotowania potrzebne będzie:


Składniki są, więc do dzieła!
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i por dokładnie umyj, po czym pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w kostkę, a zioła odetnij od łodyżek. Wszystkie składniki ułóż na suszarce do warzyw i susz je do momentu aż aż będą zupełnie pozbawione wody, aż sztywne. Pamiętaj, aby podczas suszenia przekładać je co jakiś czas. Jeśli nie masz w domu suszarki, możesz wysuszyć warzywa w piekarniku. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym susz w temperaturze 65 st. C przez kilka godzina, aż będą twarde.
Skoro warzywa są już wysuszone, dodaj do nich pozostałe zioła oraz sól i wszytko dokładnie rozdrobnij używając blendera, po czym przesyp do pojemnika, w którym własna wegetę będziesz przechowywać.

jak zrobić domową przyprawę włoską?

Lubisz kuchnie śródziemnomorską, zapach suszonych na słońcu pomidorów oraz aromatycznych ziół? Skomponuj własną mieszankę przypraw do dań włoskich. Zacznij od zgromadzenia składników potrzebnych do przygotowania przyprawy. Oto lista zakupów. Sprawdź, czy wszystko masz :

Kiedy już masz wszystko, czas zacząć!
Rozgnieć pomidory w moździerzu, dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Bajecznie proste, prawda? Gotowa przyprawę zamknij szczelnie i wykorzystuj na bieżąco.

jak zrobić domową przyprawę do gyrosa?

W kuchni greckiej można się zakochać, Jej smak przywołuje w pamięci słoneczne wakacje na ciepłej plaży. Przygotuj własny kawałek południa zamknięty z mieszance przypraw gyros domowej roboty. Przygotuj składniki i zabierz się za pracy!

Raz dwa, trzy, start!

W pierwszej kolejności rozetrzyj w moździerzu lub młynku do kawy przyprawy ziarniste- kolendrę, gorczycę, kozieradkę, a następnie dodaj pozostałe zioła, paprykę, czosnek, sól i cukier. Wszytko dokładnie wymieszaj i dodaj do przygotowanego dania. Jeśli coś zostanie, zamknij szczelnie i przechowuj do następnej greckiej kulinarnej przygody w kuchni.

7 komentarzy:

  1. Będę o tym pamietać! :)
    Ta wegeta mnie kusi ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. już zbieram składniki do wegety :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. o nie ! nie usuwaj czasem tego posta :D muszę gyrosa przygotować :) zapisuję w zakładkach :o

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpisuję się pod komentem Druidki - post też ląduje w zakładkach, teraz mam trochę sajgon, ale na czasie będę robić! Świetny post!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję, że podobny post jeszcze kiedyś się ukaże :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak dlugo taka vegete mozna przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
  7. Żeby nie kupować przypraw, można zrobić samemu. Tutaj wszystko jest napisane: http://komorebi.com.pl/2020/03/21/przyprawy-z-wlasnej-produkcji/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...