cukier kontra miód


Cukier towarzyszy nam na każdym kroku. Spożywamy go zarówno w klasycznej krystalicznej formie, jak również ukrywa się w wielu produktach, które codziennie jemy. Czy kiedy sięgasz po owocowy jogurt lub owocowy napój myślisz ile łyżeczek cukru jest w jednej porcji? Nie? A powinnaś, bo nierzadko ilość cukru ukrytego w produktach jest dużo wyższa, niż powinna stanowić Twoja dzienne dawka energii.
Zastanów się jakie produkty towarzyszą Ci każdego dnia i weź pod lupę ich etykiety, a wtedy przekonasz się, jak słodkie są Twoje posiłki. Jestem przekonana, że wyniki Cię zaskoczą, pewnie niektórzy wręcz załapią się za głowę.

Szukając alternatywy, nie sięgaj zbyt daleko, gdyż równie słodki, a znacznie zdrowszy jest wszystkim dobrze znany miód. Oczywiście jak w przypadku cukru, tak i miodu należy zachować umiar, jednakże stanowi zdrowsze źródło przyjemności.

Dlaczego cukier należy ograniczyć?
  • Cukier to puste kalorie. Spożywając go nie dostarczamy do organizmu nic więcej poza energią. 
  • Jest jedną z przyczyn otyłości zarówno u dorosłych jak u dzieci, która w efekcie może pociągnąć za sobą jeszcze gorsze schorzenia- choroby układu krążenia, podwyższenie ciśnienia krwi, udar mózgu, zaburzenia hormonalne, czy cukrzycę.
  • Nadmiar cukru w organizmie może prowadzić do braku koncentracji, ciągłego zmęczenia oraz bezsenności. Dzieje się tak, gdyż podczas trawienia cukru organizm zużywa znaczne ilości witamin (szczególnie tych z grupy B) i składników mineralnych (wapnia, fosforu, magnezu i chromu), które utrzymują organizm w dobrej kondycji.
  • Zbyt duża zawartość cukru we może prowadzić do infekcji skórnych.
  • Wysoki poziom cukru we krwi sprzyja generowaniu reaktywnych form tlenu- wolnych rodników, przez co nasz organizm szybciej się starzeje, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
  • Cukier mocno zakwasza organizm. Do wyrównania równowagi kwasowo- zasadowej, organizm wykorzystuje wapń, stąd nadmierne spożyci cukru wiąże się z rozwojem próchnicy zębów.
  • Nadmierne spożycie cukru ma niekorzystny wpływ na układ nerwowy i może prowadzić do spadku koncentracji, rozdrażnienia, senności, nadpobudliwości oraz wahania nastroju.
  • Cukier zaburza równowagę flory bakteryjnej układu pokarmowego, niszcząc przy tym błonę śluzową jelit, czego skutkiem może być grzybica układu pokarmowego, co więcej wpływa na proces trawienia oraz wypróżniania się, tworząc zaparcia.

Miód- naturalna alternatywa
  • Miód jest równie słodki, jak cukier, więc nadaje się do słodzenia wszelkiego rodzaju ciast, deserów, koktajli, herbaty, czy kawy.
  • W jego składzie znajduje się 21 równych pierwiastków, w tym tych najcenniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i manganu.
  • Jest naturalnym antybiotykiem- hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków. 
  • Działa odtruwająco, eliminując z organizmu zalegające metale ciężkie.
  • Wzmacnia, reguluje pracę organizmu, uodparnia.
  • Utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry, nie powoduje na niej podrażnień.
  • Ma szerokie spektrum zastosowania, determinowane rodzajem nektaru z którego powstaje- przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antyseptyczne, czy antyalergiczne.

Który miód na jakie dolegliwości

  • Akacjowy - zalecany diabetykom, stosowany przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych i innych problemach układu pokarmowego oraz dolegliwościach nerek i przewodu moczowego.
  • Chabrowy -ma znaczny wpływ  na układ odpornościowy.
  • Gryczany - stosowany przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, miażdżycy i nadciśnieniu. Wpływa korzystnie na tworzenie się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy zapaleniu nerek przy grypie.
  • Fasolowy - wspomaga pracę serca, wpływa korzystnie na układ krążenia, wzmacnia układ odpornościowy. Nie podrażnia przewodu pokarmowego oraz przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Regeneruje organizm po długich chorobach, przeziębieniach i grypie. 
  • Koniczynowy - pomaga ukoić nerwy, szczególnie przy wyczerpaniu nerwowym: działa uspakajająco. Pomaga walczyć z anemią.
  • Kasztanowy - poprawia funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.
  • Lipowy - działa antyseptycznie i uspokajająco, skuteczny w walce z bezsennością. Pomaga w leczeniu przeziębienia, chorobach gorączkowych, kaszlu i zapaleniu oskrzeli.
  • Malinowy - ma działanie przeciwgorączkowe, wpływa napotnie, działa antyseptyczne.
  • Mniszkowy - pomocny przy chorobach żołądka, wątroby oraz dróg żółciowych, ułatwia trawinie. 
  • Nawłociowy wskazany w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu. Można go także stosować w infekcjach górnych dróg oddechowych oraz problemach z ukrwieniem żył w nogach.
  • Rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym pomocny przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego.
  • Spadziowy - stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Miód ze spadzi iglastej pomaga w kłopotach z górnymi drogami oddechowymi.
  • Wielokwiatowy - stosowany przy alergiach i katarze siennym. Świetnie sprawdza się w leczenie przeziębienia i chorób układu krwionośnego.
  • Wrzosowy - działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit.

3 komentarze:

  1. ja lubie jeszcze syrop z agawy do słodzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko, że herbatę można słodzić miodem dopiero po przestygnięciu...bo lubię pić gorącą. No i lipa. Ale miodek uwielbiam, gryczany w szczególności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest jeszcze xylitol równie słodki jak cukier ale bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...