zrób własną domową herbatę


Bardzo lubię herbatę. Ciemną, mocną i aromatyczną, która mnie rozgrzewa w mroźne dni, jak i chłodną z lodem i cytryną, która świetnie orzeźwia, gdy za oknem upał. Ale czy zawsze musi być taka sama? Czarna, klasyczna, bez żadnych dodatków? Oczywiście, że nie! Wystarczy, że przygotujesz mieszanki herbaciane, na bazie czarnej lub zielonej herbaty, miesząc ze sobą dowolne składniki, a przekonasz się, że niby zwykł napój, a może smakować fenomenalnie. Nie bój się, zaryzykuj i poeksperymentuj, a może stworzysz napój doskonały.

O D   C Z E G O   Z A C Z Ą Ć ?
Mieszanki herbaciane, możesz przygotować łącząc ze sobą dowolne składniki:
  • rodzynki, płatki migdałów, kandyzowane i suszone owoce,
  • płatki kwiatów (nagietek, hibiskus, słonecznik, jaśmin, różę, fiołek, bratek, chaber, mlecz, akację lub lipę),
  • zioła i przyprawy (miętę, melisę, macierzankę, majeranek, anyż, goździki, cynamon, wanilę),
  • suszone skórki z jabłek i cytrusów.
Kompozycje mogą być dowolne i to co ze sobą pomieszasz to Twój wybór, zależny od upodobań smakowych, nastroju i fantazji. Bazą powinna być czarna lub zielona herbata liściasta dobrego gatunku.

K O M P O N U J E M Y
Zanim stworzysz mieszankę idealną spróbuj, skomponować mieszankę dwuskładnikową, aby w przypadku, gdy coś nie wyjdzie tak jak byś chciała, nie zrażała się do dalszych eksperymentów.

___________________________________________________________________________
Mieszanki dwuskładnikowe

czarna z rozmarynem
  •     5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej,
  •     2 gałązki świeżych, posiekanych grubo igieł rozmarynu.
czarna z wanilią
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1/4 laski wanilii pociętej na małe kawałeczki
czarna z przyprawą korzenną
  •     5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  •     1 łyżka domowej przyprawy korzennej przygotowanej w domu
czarna z białą
  •     5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  •     2-3 łyżki białej herbaty liściastej
czarna z cynamonem
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1/2 laski kory cynamonowej miażdżonej w moździerzu
czarna z hibiskusem
  •     5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  •     1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
czarna lub zielona z cytryną lub pomarańczą
  • 5-6 łyżek czarnej lub zielonej herbaty liściastej
  • 1 łyżka skórki cytrynowej lub pomarańczowej w cukrze (jeśli nie masz kandyzowanej skórki z cytrusów, możesz zastąpić je zwykłą ususzoną skórką)
czarna lub zielona z jabłkiem
  • 5-6 łyżek czarnej lub zielonej herbaty liściastej
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki jabłka
czarna z jaśminem
  •     5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  •     1 łyżka suszonych kwiatów jaśminu
  zielona z miętą
  •     5-6 łyżek zielonej herbaty liściastej
  •     1 łyżka siekanych listków mięty (rozkruszonej suszonej)
___________________________________________________________________________
Mieszanki wieloskładnikowe

czarna z cynamonem i wanilią
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1/2 laski kory cynamonowej miażdżonej w moździerzu
  • 1/4 laski wanilii pociętej na małe kawałeczki
czarna z lipą i maliną
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1 łyżka kwiatu lipy
  • 1 łyżka suszonych malin
czarna z pomarańczą i wanilią
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki pomarańczowej
  • 1/4 laski wanilii pociętej na małe kawałeczki
zielona z miętą i jabłkiem
  • 5-6 łyżek zielonej herbaty liściastej
  • 1 łyżka siekanych listków mięty (rozkruszonej suszonej)
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki jabłka
zielona z cytryna i imbirem
  • 5-6 łyżek zielonej herbaty liściastej
  • 2 plastry suszonego drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki cytryny
 czarna z jabłkiem, cynamonem i goździkami
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki jabłka 
  • 1/2 laski kory cynamonowej miażdżonej w moździerzu
  • 6 goździków 
czarna z pomarańczą, goździkami i migdałami
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki pomarańczowej
  • 4-6 goździków
  • 8 obranych ze skórki i startych na tarle migdałów
czarna z cynamonem, pomarańczą, goździkami i wanilią
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1/2 laski kory cynamonowej miażdżonej w moździerzu
  • 1/4 laski wanilii pociętej na małe kawałeczki
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki pomarańczowej
  • 4-6 goździków
czarna korzenno pomarańczowa
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 1/2 laski kory cynamonowej miażdżonej w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • 4-6 goździków
  • 1 łyżka drobno posiekanej suszonej skórki pomarańczowej
  • gwiazdka anyżu
  • łyżka suszonych liści hibiskusa
czarna indyjska
  • 5-6 łyżek czarnej herbaty liściastej
  • 3 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki mielonych goździków
  • 2 łyżki mielonego kardamonu zielonego
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka mielonego kardamonu czarnego (opcjonalnie)
 wariacja owocowa
  •  łyżka żurawiny
  • 2 krążki suszonego ananasa
  • łyżka suszonej papai 
  • łyżka kandyzowanego imbiru
  • łyżka suszonych jabłek
  • łyżka suszonych gruszek
  • łyżka suszonych skórek z grejpfruta, pomarańczy lub cytryny
  • łyżka hibiskusa
  • łyżka  kwiatów dzikiej róży

4 komentarze:

  1. Droga Izo! Od razu sobie zapisuję te przepisy! Jestem niesamowicie wdzięczna, bo też uwielbiam herbatę :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami robię sobie takie, ale zwykle zaparzam po prostu zieloną herbatę, tak o :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Muszę wypróbować - zwłaszcza te z ziólkami :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przechowywujesz te herbaty w puszkach czy jakichś woreczkach? Jakich?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...