masło ziołowe


Zioła w kuchnie to podstawa. Pasują i do porannego twarożku, zupy którą serwujemy na obiad, jak również aromatycznego spaghetti, które ląduje wieczorem na stole w ramach ciepłej kolacji.
Dla naszego zdrowie im częściej tym lepiej!
Dziś zabiorę Was w podróż, która zapachem będzie przypominać letnie ognisko- przygotujemy masła ziołowe, idealne do grzanek, czy grillowanej rybi, mięsa czy warzyw.

Przygotowanie masła ziołowego jest bajecznie proste, wystarczy, że wymieszasz miękkie masło z ulubionym zestawem ziół, na który własnie masz ochotę i gotowe.

Jeśli nie masz pomysłu co dziś zaserwować, spójrz na listę, może któryś z przepisów Cię zainspiruję.

S K Ł A D N I K I

masło lawendowe 
(idealne do grzanek)
150 g miękkiego masła
po 2 łyżeczki suszonej lawendy, drobno posiekanego szczypiorku i  natki pietruszki

masło rozmarynowo - tymiankowe z pieprzem 
(świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, chleba i mięsa)
125 g miękkiego masła
po 2 łodyżki świeżego rozmarynu i tymianku
1 duży ząbek czosnku lub1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu

masło z limonką i kolendrą
(komponuje się z grillowaną rybą, nadając jej latynowski charakter)
200g miękkiego masła
2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry
1 łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki w płatkach

masło z kaparami i oliwkami
(będzie dobrze smakować z grzankami oraz rybą)
50 g miekkiego masła
po 50 g kaparów i czarnych oliwek

masło z czerwonym winem
(idealne do grillowanego mięsa)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 drobno posiekana szalotka
220 g miękkiego masła
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu

masło z musztardą
(pasują do mięsa i warzyw z grilla)
50 g miękkiego masła
2 łyżki musztardy- żeby masło zyskało ciekawą konsystencję możemy dodać trochę musztardy z całymi ziarnami gorczycy.

D O   R O B OT Y ! !
Pozostawiamy masło w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Wszystkie składniki łączymy razem miksując je w blenderze, albo rozcierając w moździerzu.
Na desce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia (najlepiej woskowanego) i nakładamy na niego masło, po czym zwijamy papier, tworząc z masła wałek. Wkładamy od lodówki aby stężało.

R A D Y
W przepisach możesz używać masła zwykłego, jak i solonego. Jeśli jest słone, sprawdź, czy nie trzeba go dosolić. Jeśli korzystasz ze zwykłego masła, pamiętaj, że każdy przepis należy dosolić do smaku.
Zapomniałaś wyciągnąć masła wystarczająco wcześnie? Pozwól mu zmięknąć samemu, nawet, jeśli goście będą musieli poczekać. Mikrofalówką nie pomoże. Masło podgrzewane w mikrofalówce mięknie nierównomiernie, a później źle się zestala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...