Zdrowie ze spiżarni- pigwa

P I G W A

Twarda jak kamień i kwaśna jak cytryna, nienadająca się do spożycia na surowo, jest owocem mocno niedocenianym w kuchni i w domowej apteczce. Nie tylko dobrze smakuje, ale pomoże być pięknym i zdrowym.

P i g w a   w   s ł u ż b i e   z d r o w i u

Pigwa to naturalny lek, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), witaminy B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Poza tym pigwy są bogatym źródłem magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.
Pomaga przy przeziębieniu, działa przeciwzapalnie. Jej sok idealnie nadaje się płukania gardła i dziąseł, przetłuszczające się włosy. Pomaga przy zachowaniu świeżego oddechu- wystarczy żuć plasterek pigwy.
Pigwa to także świetny naturalny odświeżaczem powietrza  – owoce nabite goździkami poleżą na parapecie nawet cztery miesiące uwalniając swój owocowo - kwiatowy zapach. Owoce pigwy wspomagają odchudzanie i obniżają ciśnienie krwi znacznie skuteczniej niż grejpfrut. Jakby tego było mało, pigwa regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także niszczy wolne rodniki. Obłożona pigwą rana łatwiej i szybciej się goi.

Syrop z pigwy
(podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi)
Umyj owoce pigwy i przekrój na cztery części. Usuń Wydrążamy pestki i gniazda, a pigwę pokrój w małą kostkę. Zważ przygotowane owoce i dosyp tyle cukru ile ważą w sumie. Zasypane owoce odstaw na dwa dni – aby puściły sok. Pamiętaj aby raz na jakiś czas mieszać, aby cukier się rozpuścił. Po dwóch dniach syrop Idealnie będzie się nadawał do herbaty podczas długich zimowych wieczorów.

Nalewka z pigwy
(działa na wzdęcia, kwasy żołądkowe, kwaśne odbicia, gorysz żołądkową, przeziębienie, oraz niską odporność)
Pół kilograma pigwy dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Wrzuć do dużego dwulitrowego słoja, zasyp 300 gramami cukru, a następnie zalej 0,7l wódką. Szczelnie zakręć i odstawić na miesiąc. Co kilka dni pomieszaj i spróbuj, jeśli będzie za mało słodka- dosłódź. Po miesiącu zlej do butelek. Jeśli gotowa pigwówka będzie zbyt mocna rozcieńcz wodą, około 1/4 objętości nalewki.

Pigwowy aperitif
(wzmacnia odporność, dodaje apetytu)
Pozostałe po nalewce owoce zalej niewielką ilością posłodzonej wody - taką, aby były zakryte. Po dwóch dniach zlej i podawaj przed posiłkiem

Macerat z gniazd nasiennych pigwy
(lek na hemoroidy)
Garść gniazd nasiennych z pigwy zalej w połową szklanki ciepłej wody i maceruj kilka dni. Odcedź pestki i przelej przez gazę. Powstałego maceratu używaj przemywania i okładów.

Mielone pestki pigwy
(dodaje apetytu)
Zmieszaj zmielone pestki pigwy z odrobiną miodu i octu owocowego. Zażywaj przed jedzeniem 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.


Odwar z liści pigwy
(zapobiega biegunce)

Łyżeczkę rozdrobnionego suszu liści zalej szklanką wody, gotuj od momentu wrzenia, ale nie dłużej niż 3 minuty. Przecedź i pij 2 razy dziennie po pól szklanki.

Kleik pigwowy
(stosuj przy nadmiernej fermentacji, oparzeniach i owrzodzeniach skóry)
Jedną część nasion połącz z 40 częściami zimnej, przegotowanej wody i energicznie mieszaj, do momentu wydzielenia się kleiku. Zażywaj łyżkę przed posiłkiem. Kleik możesz również stosować do kompresów i okładów przy stanach zapalnych skóry, jej nadmiernym wysuszeniu i spierzchnięciu, ropiejących krostach i oparzeniach skóry.

Nalewka z pigwy, goździków i cynamonu
(działa na niestrawność, kwaśne odbijanie i gorycz żołądkową)
Do słoja wlej 1/2 l spirytusu, 1/2 l soku z pigwy, dodaj 2 g cynamonu, 0,8 g goździków i 0,5 g gorzkich migdałów. Przygotuj syrop ze szklanki wody z szklanki cukru, przestudź i zimny dodać do słoja. Maceruj przez 2 miesiące, co jakiś czas mieszając. Po upływie czasu przefiltruj i dodaj do butelek.

Napar z nasion pigwy
(działa na wzdęcia i bóle brzucha) 
Łyżkę stołową nasion zalej szklanką wrzącej wody, przelej do słoiczka, zakręcić i potrząsaj energicznie. Po kilku godzinach pij małymi porcjami.


P i g w a   w   s ł u ż b i e  u r o d y 

Lotion z pigwy
(działa przeciwzmarszczkowo)
Owoce pigwy dobrze umyj i obierz ze skórki. Zalej ją szklanką w alkoholu i pozostaw na 25 dni. Na koniec rozcieńcz pół na pół wodą mineralną i przemywaj skórę twarzy i dekolt raz dziennie przed snem.

Maseczka z pigwy, miodu i octu
(dla cery tłustej)
łyżkę stołową soku z pigwy wymieszać z łyżką miodu  i łyżeczką octu. Nałóż na twarz i szyję, a po 20 minutach zmyj letnią wodą.

Kompres z pigwy i nagietka
(dla wszystkich rodzajów skóry, poprawia kondycję, działa przeciwzapalnie) 
Łyżkę płatków nagietka zmieszaj z łyżką zmielonych nasion pigwy. Zalej je 50 ml wrzątku i parz  pod przykryciem przez 20 minut. Po wystygnięciu wymieszaj papkę, nałóż na gazę, a następnie na twarz. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.

Maseczka z pigwy z glinką i cytryną
(poprawia stan zniszczonej cery)
Weź 2 łyżki stołowe soku z pigwy i dokładnie wymieszaj z łyżką stołową mielonej glinki. Dodaj kilka kropli soku z cytryny. Powstałą maseczkę nanieś na twarz i pozostaw do całkowitego zeschnięcia. Maseczkę zmyj zimną wodą.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam pigwę!
    Nie wiedziałam o niektórych jej właściwościach - chętnie wypróbuję w różnych formach bo dotychczas tylko konfitura i sok ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno spróbuję jej jeszcze jako środek zapachowy z goździkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na przeziębienie mikstura z rozpuszczonego w wodzie miodu lipowego, soku z pigwy i cytryny. Naturalnie i skutecznie! Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...