miary i wagi w kuchni


W kuchni równie ważna co fantazja i nuta szaleństwa jest precyzja i dokładność, a w przepisach kulinarnych składniki odmierzana się na szklanki, gramy, szczypty, mililitry, łyżki- w każdym inaczej.
Dla rozjaśnienia kuchennych zawiłości związanych z miarą składników, warto skorzystać z kuchennych przeliczników. Dzięki nim nie będziesz się zastanawiać, czy mąkę odmierzać literatką, szklanka musztardówkę, czy kubkiem, czy łyżka ma być płaska czy kopiata, a sok z jednej cytryny to tak naprawdę sok z dużej sztuki czy dwóch mniejszych. Kuchnia to nie miejsce na dylematy :)

Żeby choć trochę rozwiać wszelkie wątpliwości  zakładamy, że:

                                                           ma zawsze 250 ml         ma zawsze 15 ml       ma zawsze 5 ml

łyżka to 3 łyżeczki

produkty sypkie

Mąkę, cukier, czy kaszę odmierz zawsze, w ten sposób, aby szklanka była pełna, lecz składnik nie wysypywał się. Zwróć uwagę, aby szklanka, którą odmierzasz suche produkty nie była wilgotna, aby jak najmniej przykleiło się do ścianek naczynia. Jeśli nie masz pod ręką szklanki lub brak Ci pewności, czy ta, która służy za miarkę ma odpowiednia pojemność, skorzystaj z przelicznika i odmierz odpowiednia ilość ważąc składniki.
Przelicznik przydaje się także w chwili, gdy podane w przepisie proporcje chcemy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć. W takim przypadku nie będziesz się zastanawiać, czy dodałaś dokładnie połowę, czy tak naprawdę twoje produkty odmierzone są "na oko".


produkty mokre

Kiedy odmierzysz już produkty sypkie, kolejnym etapem będzie dodanie do nich składników mokrych. Zachowaj taką kolejność, dzięki czemu wszytko łatwiej się połączy. W przypadku wody, mleka, czy oleju stosuj takie same zasady jak w przypadku maki, czy cukru- odmierzaj pełna szklankę, korzystaj z suchej miarki, a chcąc zwiększyć lub zmniejszyć ilość składnika lub odważyć go dokładnie, skorzystaj z przeliczników.


inne produkty

Oprócz standardowych produktów, stanowiących bazę podczas pieczenia, przeliczniki przydadzą Ci się w innych kuchennych sytuacjach. Dzięki nim będziesz wiedzieć, czy 100 g opakowanie orzechów wystarczy, gdy w przepisie widnieje informacja- dodaj szklankę.



Na koniec inne kuchenne miary, które  możesz napotkać w swoich przepisach. Pamiętaj, że im dokładniej odmierzysz składniki, tym łatwiej będzie Ci powtórzyć sukces podczas przygotowania potrawy, czy pieczenia po raz drugi.



Udanego przeliczania! :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...