P R Z Y P R A W Y P O W S Z E C H N I E Z N A N E
Lubimy różnorodność w kuchni, lubimy odkrywać nowe smaki, nowe aromaty. Możliwość kulinarnych eksperymentów dają nam mieszanki ziół, które pomagają wyciągnąć nowe smaki potrawy. Z powodzeniem zastępują sól, a dodatkowo podkreślają charakter potrawy.
Warto po nie sięgać, jeśli mamy ochotę na urozmaicenie, jednakże pamiętajmy, aby wybierać takie, które nie zawierają zbędnych dodatków w postaci soli lub glutaminianu sodu.
M i e s z a n k i , k t ó re z n a k a ż d y
Zioła prowansalskie
Pochodząca z francuskiego rejonu Prowansja mieszanka ziół stosowana jest do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu. Dzięki swojej kompozycji z powodzeniem zastępuje sól, dlatego poleca się ją przy dietach odchudzających.
Przepisów na zioła prowansalskie jest bardzo wiele, a nazwa jest raczej nazwą umowną, tym niemniej, jej powszechnymi składnikami, będą zawsze: bazylia, lawenda, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek.
1 łyżka rozmarynu,
1 łyżka tymianku,
1 łyżka cząbru,
1 łyżka trybuli,
1 łyżeczka kwiatów lawendy,
1 łyżeczka estragonu,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka szałwii,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1/2 łyżeczki sproszkowanych liści laurowych,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki mięty.
Curry
Curry to mieszanka przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach.Jest tak popularna i powszechnie stosowana, że stała się ich przyprawą narodową. Istnieje ogromna liczba jej wariantów. Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry jest obecnie najbardziej popularnych przypraw na świecie.
Stosuje się je najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Nadaje się również do potraw z drobiu, ryb i sosów.
Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi oraz indywidualnych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili.
4 suche papryczki chili lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka imbiru,
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/2 łyżeczki pieprzu białego
25g owoców kolendry,
2 łyżeczki kmin rzymski,
1/2 łyżeczki gorczycy białej (czarna w większych ilościach jest szkodliwa)
1/2 łyżeczki cynamon,
1 łyżeczka czosnku mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
1/2 łyżeczki goździków,
1 łyżeczka kardamonu,
1 łyżeczka kozieradki,
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
Do jednej miseczki wsyp przyprawy mielone, do drugiej przyprawy niemielone. Rozgrzej patelnię o grubym dnie i wsyp przyprawy niemielone, po czym upraż je na średnim ogniu około 3-4 minut. Po wystudzeniu zmiel i dodaj do reszty przypraw mielonych. Na koniec wymieszaj i przechowuj w szczelnym słoiku.
Garam masala
Garam masala, czyli gorąca mieszanka, jest nieodzownym elementem hinduskiej kuchni.Podobnie jak w przypadku curry, każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis jej przygotowania, jednakże, wszystkie łączy jeden szczegół- przyprawę dodaje się na samym końcu gotowania, aby podkreśliła smak potrawy. Stąd też jej nazwa, która nie bierze się z pikantności, a temperatury potrawy, w trakcie jej dodawania. Najczęściej spotykane przepisy na garam masalę składają się z liści laurowych, kolendry, kuminu, cynamonu, pieprzu, anyżu, kopru włoskiego, goździków, imbiru, chili i gałki muszkatołowej. W bardziej urozmaiconych przepisach przeczytać można jeszcze o dodawaniu kaparów, amchur, czyli pudru z zielonego suszonego mango, czy asafetydy, czyli gumożywicy z kłączy zapaliczki.
6 łyżek pieprzu,
5 łyżek kminku rzymskiego,
1 3/4 łyżki cynamonu,
1 1/2 łyżki goździków,
1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej,
2 1/2 łyżki nasion kardamonu,
6 łyżek kolendry,
2 łyżki rozkruszonych listków laurowych.
lub w wersji nieco ostrzejszej:
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka kminku,
3 łyżki kolendry,
1 łyżka lubczyku,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki goździków,
2 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 listek laurowy,
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1 1/2 łyżeczki tymianku
Wszystkie przyprawy, oprócz gałki muszkatołowej wymieszaj ze sobą i upraż przez ok minutę na patelni o grubym dnie. Następnie zmiel wszystko w młynku do kawy. No koniec dodaj zmieloną gałkę. Domową Garam masalę przechowuj w szczelnym słoiku.
u mnie w kuchni ziola to podstawa
OdpowiedzUsuńnajlepiej swieze,ale jesli nie mam to suszone,ale nie mieszkanki,czytalam sklady kilku i zrezygnowalam
miego dnia
x
x
x
Zioła prowansalskie uwielbiam, ale nigdy bym nie powiedziała, ze jest w nich kwiat lawendy. Jeśli jest to taka jaką miewamy w ogródkach to na pewno w tym roku zasuszę specjalnie do takiej mieszanki.
OdpowiedzUsuńGaram masala też mi się podoba, ale moja rodzina nie specjalnie za tymi smakami przepada.
Wspaniałe przepisy, dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam :) H.
Zawsze jak tutaj wejdę to mam ochotę coś ugotować:)
OdpowiedzUsuńUżywam ziół w kuchni w dużej ilości.Staram się nie używać soli ze względów zdrowotnych i zioła w zupełności ją zastępują. Mam dużo przypraw kuchni hinduskiej, lubię ją, szczególnie tę ostrzejszą:)Często bywam w Wielkiej Brytanii i zawsze idę na jakieś ciekawe hinduskie danie. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńCudowne zioła,zawsze jest ich pełno w mojej kuchni.Najwięcej mam kolendry,imbiru który po prostu uwielbiam.Już nie mogę się doczekać tych świeżych,prosto z ogródka.Nie ma to jak swoje wypielęgnowane ziółka. :) Ps.Dziękuję za odwiedzinki i przecudny komentarzyk.Buziaczki :* :*
OdpowiedzUsuńCzy by było życie bez ziół?
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój nowy blog
http://www.ogrodnawsi.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńI'd like to find out more? I'd care to find
OdpowiedzUsuńout some additional information.
Feel free to visit my blog post; golden lab puppies
I every time emailed this blog post page to all my friends, since if like to
OdpowiedzUsuńread it next my friends will too.
Also visit my web site: click for source
Truly when someone doesn't understand then its up to other users that they will help, so here it occurs.
OdpowiedzUsuńmy site: Click resources
There is certainly a lot to learn about this topic. I really like all of the points you have made.
OdpowiedzUsuńmy blog: useful english golden retriever temperament stuff
Magnificent website. Plenty of helpful information here.
OdpowiedzUsuńI am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.
And of course, thank you to your effort!
My website; helpful yellow lab golden retriever details
I do not know whether it's just me or if everybody else encountering issues with your blog. It appears like some of the written text on your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This may be a issue with my internet browser because I've had this happen previously.
OdpowiedzUsuńMany thanks
My homepage great golden retriever lab mix pictures tips
I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice,
OdpowiedzUsuńkeep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best
Also visit my web page :: get black labrador cross golden retriever facts
Właśnie czegoś takiego szukałam! :) Jeszcze 'przepis' na mieszankę ziół włoskich poproszę ;))))
OdpowiedzUsuńjak super, że znalazłam twojego bloga - kompendium wiedzy o przyprawach, ziołach w jednym miejscu :)
OdpowiedzUsuńCiekawie tu:) Na pewno będę zaglądać! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne wpisy ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Świetny post!
OdpowiedzUsuńMam bzika na punkcie mieszania ziół i przypraw. W ogóle zioła mnie fascynują i uprawiam je nawet w bloku. :-)
Przyprawy to ważna część dobrej kuchni, sprawdź: mieszanki przypraw do kiełbas , naprawdę dania zyskują nowy smak. Są oczywiście różne mieszanki, tak by przyprawy pasowały do konkretnego wyrobu. polecam
OdpowiedzUsuńSuper wpis, wiele cennych informacji :) chętnie poczytam więcej
OdpowiedzUsuńZioła w kuchni są koniecznością. Bez nich nasze potrawy nie są nawet w połowie tak smaczne.
OdpowiedzUsuńNajzdrowsze i zdecydowanie najlepsze. Zdecydowanie warto.
OdpowiedzUsuń